MENU

Kunnen we deze zomer op vakantie? Wat zijn de opties die we hebben en doen we er verstandig aan om überhaupt deze zomer op vakantie te gaan? Zomaar wat vragen die ons afgelopen maanden hebben bezig gehouden. Al snel waren we het met elkaar eens, als we op vakantie kunnen dan gaan we! Dat het dit keer een ander soort vakantie zou worden dan anders, dus geen rondreis maar één vaste bestemming en een kortere vakantie, namen we voor lief. Dankbaar en mega enthousiast waren we dan ook toen we te horen kregen dat er mogelijkheden waren om binnen Europa op vakantie te gaan. 

 

Bestemming

Door de “beperkte” keuze waren we dit keer al snel aan uit aan onze zomerbestemming, het zou Zakynthos gaan worden. Heel spannend vonden we het dan ook toen we begin juli onze tickets boekten, niet wetende of Zakynthos in de tussenliggende periode nog van een gele zone zou veranderen in oranje. De vakantiepret die je normaal vaak van tevoren al hebt, bleef dit keer uit vanwege de onzekerheid. Dingen zoals een auto huren, deden we daarom ook pas de dag van tevoren om te voorkomen dat we geld zouden weggooien.

Een aantal belangrijke dingen moesten wel van tevoren worden geregeld. Zo moest er een gezondsheidsverklaring worden ingevuld, deze is te vinden op de site van de rijksoverheid, en moesten we een passenger locator form invullen om Griekenland in te mogen. Dit formulier moet uiterlijk 48 uur voor vertrek worden ingevuld en wanneer deze is voltooid krijg je hiervan een bevestigingsmail. Op de dag van vertrek krijg je na 00.00uur een QR code die je moet laten zien op het vliegveld. Kinderen staan geregistreerd op het formulier bij de ouders. Passagiers die dit formulier niet hadden ingevuld en konden tonen op Schiphol, zouden een boete van €500 riskeren (p.p) of niet worden toegelaten in Griekenland. Wij hebben dan ook daadwerkelijk gezien dat er een stel was wat dit formulier niet had ingevuld en hierdoor niet mee kon op de vlucht naar Zakynthos.

 

De vliegreis

Woensdag 22 juli om 05.30uur vertrok onze vlucht naar Zakynthos. Eenmaal op Schiphol aangekomen was het erg rustig. In bepaalde zones moest je verplicht een mondkapje op en in andere zones stond niets aangegeven. Wij hebben ervoor gekozen om deze gewoon op te houden uit voorzorg, maar ook als respect voor de geldende regels en afspraken en voor anderen.

Het boarden verliep soepel en vlot. Per rij(en) werd opgeroepen wie er mochten boarden, wij waren als laatste aan de beurt gezien wij op rij 1 zaten. Normaal gesproken zitten wij graag achterin het vliegtuig, nu in corona tijden wilden wij graag vooraan in het vliegtuig. We vonden het een prettig idee om als laatste in te stappen, alle mensen achter ons te hebben en als eerste het vliegtuig weer te verlaten. Alle passagiers moesten hun trollys afstaan bij de incheckbalie en in het vliegtuig mocht je alleen een stuk handbagage bij je hebben. De handbagage mocht niet in de daarvoor bestemde bakken, maar op schoot, dit met uitzondering van rij 1. Rij 1, wij dus, moesten de handbagage in de bakken leggen.

Gedurende vlucht moest je mondkapje opblijven, deze mocht alleen af bij het eten en drinken. Gezien de vlucht 3/3.5 uur duurde was het prima vol te houden met mondkapje. De regels in het vliegtuig waren ook duidelijk: rij 1 t/m 10 mocht gebruik maken van de toilet vooraan het vliegtuig en de overige rijen moesten de toilet achterin het vliegtuig gebruiken. Je moest op je plaats wachten tot de toilet vrij was. Over het algemeen hielden de meeste passagiers zich hier netjes aan. Een enkeling had weinig geduld en besloot naast een andere passagier vooraan in het vliegtuig te gaan wachten. Gelukkig kon deze passagier heel goed voor zichzelf opkomen en werden de ongeduldige passagiers terug naar hun plaats gestuurd.

Eenmaal geland in Zakynthos moesten we per rij het vliegtuig verlaten. Je moest op je plaats blijven zitten tot de rij voor je het vliegtuig uit was, wij vonden dit zelf erg prettig want hierdoor ging het verlaten van het vliegtuig in onze ogen vele malen sneller.

 

Aankomst Zakynthos

Het was erg rustig bij de bagagehal. Behalve de passagiers van onze vlucht, waren er geen andere vluchten die op datzelfde moment in de bagagehal moesten zijn. Terwijl we aan het wachten waren liepen er mensen van de douane rond om willekeurige mensen eruit te plukken voor een coronatest, gelukkig werden wij er niet tussenuit geplukt en konden we snel met onze koffers doorlopen naar de afdeling autoverhuur. Bij de autoverhuur was niemand, dus werden we lekker snel geholpen en konden we onze auto ophalen om vervolgens een week te genieten bij ons verblijf in Emerald Villa. Meer over ons verblijf, kun je hier lezen.

Conclusie over het reizen tijdens corona

Natuurlijk is het prettiger om geen mondkapje te hoeven dragen, maar dit was ook het enige minpunt wat wij kunnen bedenken. Van ons mag deze manier van boarden en het vliegtuig verlaten zo blijven. Buiten het feit dat het hierdoor allemaal vlotter verliep, vinden wij het ook wel prettig wanneer niet iedereen bij wijze van in je nek staat te hijgen. Wij vlogen met Corendon en vonden dat het personeel duidelijke regels en afspraken hadden opgesteld waardoor de vliegreis prettig verliep. Reizen in coronatijden weerhoudt ons dus er niet van om nieuwe herinneringen te maken.

 

 

 

Comments
Add Your Comment

CLOSE